Skapa den perfekta inredningen med rätt gardiner

Gardiner är en underskattad inredningsdetalj. Faktum är att gardinerna tillför jättemycket till inredningsstilen och kan nästan jämföras med garnityren på en tårta. Med rätt gardiner i din inredning kan du få till den där rätta inredningsstilen i hemmet. Dock kan gardiner även ha en praktisk funktion, vilket man också bör ta hänsyn till om man till exempel vill ha en ordentlig mörkläggning eller skapa en mer privat känsla i ett rum.

Gardiner för alla behov

Det finns en mängd olika gardiner att välja mellan beroende på vilka preferenser och behov man har. En gardin kan vara fin, funktionell eller både och. För att hitta rätt gardin gäller det därför att ta reda på vad man egentligen vill att gardinerna ska användas till. Om du vill att gardinerna i första hand ska vara fina och inte nödvändigtvis uppfylla någon speciell funktion, passar vanliga längder bäst. Öljettgardiner är smidiga, men det finns även andra typer av upphängningsstilar på gardinerna beroende på vilken upphängningsstil man tycker blir snyggast. Att ha långa och majestätiska gardiner som hänger längs med fönsterna ger ett exklusivt intryck till hela rummet. Vill du efterlikna stilen på slott och herrgårdar är det såna gardiner du ska välja. Då bör du dessutom välja sammetstyg för att förstärka den effekten. Komplettera gärna med några snygga och rejäla gardinstänger i smide också.

Hissgardiner är en annan typ av gardin och vanliga i svenska modesta hem. Just hissgardiner är väldigt enkla gardiner som inte sticker ut på något sätt. Det finns att välja mellan enfärgade hissgardiner eller gardiner med tryck och mönster. Vill man ha en gardin som skymmer solen lite och som är lätt att hissa upp och ner, är det en hissgardin man ska välja. Då de flesta hissgardiner släpper igenom en hel del ljus, kan de med fördel hänga nerdragna hela tiden om man till exempel vill använda dem för att ta bort insynen i rummet och skapa mer privatliv. Hissgardinerna bidrar därför inte till att rummet känns mörkt och tråkigt, men om det är just det man vill, så finns det så kallade mörkläggningsgardiner att köpa. Mörkläggningsgardiner finns både som längder och hissgardiner. En mörkläggningsgardin är specifikt till för att ta bort allt ljus och är till för dig som i första hand värderar funktion främst. Med mörkläggningsgardiner kan du uppleva en bättre sömn då du slipper bli väckt för tidigt av att solen går upp.