Heminredning vardagsrum

När barnet blir stort nog att gå själv och blir nyfiket på den nya världen runt omkring kan det vara dags att fundera på att göra vardagsrummet lite mer barnvänligt. Det finns mycket att tänka på men här kommer några av det viktigaste sakerna.

Lampor

Den där fina lampan ni fick av faster som står på golvet, den är inte barnvänlig. Det är mycket bättre att använde taklampor så barnet inte kan knuffa omkull dem eller nå sladdar. Det finns olika modeller från klassiska takkronor till spotlights på räls man kan välja på.

Möbler där klädseln kan tas bort

Olyckan kan vara framme närsomhelst och för att undvika att behöva klä om en möbel efter att det har spillts blåbärssoppa på den så ska du skaffa möbler med avtagbar klädsel. Då kan du lätt slänga in den i tvättmaskinen.

Runda soffbord

En lek i familjerummet kan sluta illa om borden har vassa kanter eller är gjorda av glas. Det rekommenderas att byta till träbord med runda kanter så att om olyckan skulle vara framme då blir det inga skärsår.

Mattor

Det är fint med en matta på golvet och varmt om fötterna på vintern. En matta med halkskydd är en bra ide så att den inte far runt på golvet. Sedan är det bättre med vanliga bomullsmattor än med långhåriga. I dessa kan det ligga leksaker som man inte kan se och kanske råkar trampa på. Matrester och spill från drycker kan också vara svåra att se. Om det skulle hända en olycka kan du få ett bra tips här om hur du kan tvätta bomullsmattan hemma.

Konst och böcker

Att ha en fin lite staty på bordet när man är barnfri är inget problem men med en tvååring hemma kan statyn vara i golvet på två röda sekunder. Om ni har en bokhylla kan ni ställa konst upp i den tillsammans med eventuella böcker ni är rädda om. Se till så att de lägre hyllorna inte har något av värde.

Målningar, fotografier och dylikt ska ni hänga så pass högt på väggen att ett barn inte kan nå dem, även om det växer under de närmsta två åren. Ett snabbt tips är att använda glansiga färger om ni ska måla. De är lättare att tvätta av.