Barnsäkra badrumm

Ett badkar är de flesta barns favorit plats med alla leksaker de kan leka med i vattnet, men det är även en farlig plats. För att skydda ditt barn så mycket som möjligt ska du tänka på följande saker.

Badkar

Ett litet barn kan drunkna i så lite som 10 centimeter vatten. Lämna aldrig ditt barn ensamt. Ta med dig mobilen om du väntar på samtal. En halkmatta är ett måste. Du kan köpa en termostat till kranarna så barnet inte kan sätta på varmt vatten. Håll tvålar och schampo på en sån höjd att barnet inte kan nå dem. Leksakerna som används i badkaret kan ha lösa eller vassa bitar efter ett tag av lek så titta på dem emellanåt.

Skötbord

Om du har ett spädbarn som du använder ett skötbord till för att byta blöjor på så ska du tänka på följande. Se till att du har allt du behöver inom ett bekvämt avstånd så att du hela tiden kan hålla en hand på barnet. Eftersom badrum ofta har hårda golv kan ett fall vara mycket farligt.

Vägguttag

Vatten och el är en mycket farlig kombination och detta gäller barn i alla åldrar. Små flickor vill kanske föna håret och då är det bättre att de gör det i sitt rum än ovanför handfatet där det kan finnas vatten. Se till att ni har stickskydd i alla uttag. Plocka undan rakapparater och annan elektronik och lägg allt i ett skåp eller en låda där barnet inte kan komma åt det. Om ni har rengöringsmedel i badrummet se till att dessa är inlåsta med ett barnsäkert lås.

Beroende på storleken på ditt badrum och om det finns anslutande bastu och tvättrum kan du fördjupa dig i säkerhetsfrågor genom att läsa här och lära dig hur du kan göra ditt badrum ännu barnsäkrare.