Barnvänligt kök

Barn är ena nyfikna små mänskor och de vill veta vad deras föräldrar gör i köket. Men det kan vara en farlig plats om köket inte är barnvänligt. För att slippa behöva ta bort barnet från köket och oroa sig för vad som händer som du inte kan se finns det en del lösningar.

Du kan i en nedre låda lägga färgpennor, pusselböcker, ritblock som barnet själv kan ta ut och sitta och underhålla sig med. En kvast och sopskyffel i glada färger gör att barnet vill vara med och städa. En del sätter upp en liten tv som barnet kan se på medan du lagar mat.

Spis, och annan elektronik

Spisen är nog det farligaste som finns för ett barn i köket. Det rekommenderas att använda de bakre plattorna så mycket som möjligt, dit ditt barn inte kan nå. Ugnsdörren kan låsas med barnsäkra lås för att förhindra att barnet öppnar den. Lika så med diskmaskinen.

Mikrovågsugn, brödrost, och matberedare kan antingen förvaras på en hylla eller ställas så pass långt bak på arbetsbordet att barnet inte kan nå dem.

Lådor

Lådor med knivar, gafflar och andra vassa föremål ska vara barnsäkra så att barnet inte kan dra ut dem själv, mindre farliga saker kan förvaras i nedre lådor men även här är det bra med barnskydd. Lådorna ska ha en sådan design att om barnet lyckas få upp dom ska de inte kunna dra ut dem helt och hållet med risken att lådorna faller ner på deras fötter.

Bord och stolar

Beroende på hur ert kök ser ut så ska bord och stolar ha runda kanter för att undvika olyckor. På borden kan du lägga en vaxduk som skyddar bordet mot drycker och färg från färgkritor. Undvik glas om möjligt då det kan gå sönder och då är det vass. Barn som inte gillar broccoli kan slå saker i bordet!

Vägguttags skydd

I ett kök sitter vägguttagen oftast runt arbetsbänkar men det finns de som har uttag nära golvet också. Om det är så hemma hos dig ska ni köpa ett petskydd. En gaffel är en alldeles utmärkt verktyg att peta i ett uttag med, och ibland kan en sådan glömmas på matbordet.

Som du ser finns det mycket att tänka på och för att få lite mer idéer och tips kan du ta dig en titt för mer information.